Monday, April 2, 2012

Resepi Ayam Ala KFc


Dapat dr skul mate...mmg sedap dan sonang, rugi kalau xtry... tepung xbrp banyak yg nie, tapi ok la kan tuk 1st time...hehehe... Thanx 2 Kak Su 4 the resipi...

serai 2 batang - xletak pun, da abis stok
halia sedikit
cili kering(ikut pedas)
rempah kari ayam 3 sudu
telur 4 biji
sedikit air (untuk kisar) - xletak, sbb telur leh bantu tuk kisar
bahan perasa
tambah daun kari


Caranya:-

kisar semua bahan,gaulkan dengan ayam bersama tepung beras(fungsi tepung beras nak bg ranggup n mudah tepung gandum melekat)

ambil satu bekas kering...masukkan tepung gandum,sedikit pewarna kuning(serbuk)garam,serbuk lada,gaul rata.

ambil ayam yg diperap tadi,masukkan dlam tepung gandum tadi...balik2 kan sehingga tepung gandum rata keseluruhan,pastikkan minyak btl2 panas(kalau x panas,nanti tepung gandum 2 x lekat kat ayam..jadi x da rasa kepingan ranggup 2)masukkan ayam...dah masukkan ayam...pelahankan api...(kalau api kuat,tepung gandum luar akan hangit,ayam kat dalam x masak...lagi 1..untuk pastikan ayam 2 masak dengan sempurna dan lembut)goreng sehingga masak..pastikan minyak banyak...kalau x tengelam ayam..nanti tepung x cantik)

No comments:

Post a Comment