Friday, February 17, 2012

Swiss Roll


disapu bcream dan bb

My 1st time buat swiss roll...masa mix cool ajer, bila da masak glabah smcm, abih kek ku teraniaya. 2nd kek, alhamdulillah, dah leh 'cool' stlh masak...


yg nie plak, coklat

Resipi dr Ahpek, forumer masakan.. rasa dia mmg sdap dan gebu..

6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya


Cara2

- Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.
- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekiping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.
Siap

No comments:

Post a Comment