Monday, September 26, 2011

Resepi Agar2 Lapis Pelangi





Agar2 ni buat 4 the 1st time utk Jamuan Aidilfitri 2011 Taman Cheng Perdana1... Start layer agar2 ni, dia xmengeras, jenuh..sampai masuk kat bhg freezer. Rupa2nya, masak agar2 tu xlama tu yg xkeras2 tu... Lepas je didih kan balik, xsampai 5 minit dah keras, alhamdulillah. Layer yg da xkeras td pun dididihkan balik dan masuk ke mould lain... InsyaAllah akan dibuat lagi, sedap rasa lemak2 dia... Ni resepi yg diambil dr my fav web....myresipi.com.. Masa jamuan nie, sempat gak buat biskut batik, puding roti dan BB Cheese Brownies. Yg dua tu terlupa nak snap gamba...alhamdulillah, licin sumernya...

Bahan-bahan ( 22 cm )

  • Bhn A
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula
  • Pewarna- hijau, merah dll
  • Bhn B
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula
  • 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  2. Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
  3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  4. Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil
  5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
  6. Lapisan pertama dh agk keras.lorek2 permukaan agar2 yg dh agak keras td dgn garfu supaya lapisan akan melekat.sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit
  7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dh keras mesti dlorek2 dgn garfu. agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis
  8. Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...

No comments:

Post a Comment