Dapat dr skul mate...mmg sedap dan sonang, rugi kalau xtry... tepung xbrp banyak yg nie, tapi ok la kan tuk 1st time...hehehe... Thanx 2 Kak Su 4 the resipi...
serai 2 batang - xletak pun, da abis stok
halia sedikit
cili kering(ikut pedas)
rempah kari ayam 3 sudu
telur 4 biji
sedikit air (untuk kisar) - xletak, sbb telur leh bantu tuk kisar
bahan perasa
tambah daun kari
Caranya:-
kisar semua bahan,gaulkan dengan ayam bersama tepung beras(fungsi tepung beras nak bg ranggup n mudah tepung gandum melekat)
ambil satu bekas kering...masukkan tepung gandum,sedikit pewarna kuning(serbuk)garam,serbuk
ambil ayam yg diperap tadi,masukkan dlam tepung gandum tadi...balik2 kan sehingga tepung gandum rata keseluruhan,pastikkan minyak btl2 panas(kalau x panas,nanti tepung gandum 2 x lekat kat ayam..jadi x da rasa kepingan ranggup 2)masukkan ayam...dah masukkan ayam...pelahankan api...(kalau api kuat,tepung gandum luar akan hangit,ayam kat dalam x masak...lagi 1..untuk pastikan ayam 2 masak dengan sempurna dan lembut)goreng sehingga masak..pastikan minyak banyak...kalau x tengelam ayam..nanti tepung x cantik)
No comments:
Post a Comment