sebelum bakar |
selepas bakar |
setelah dipotong |
Resepi nie amik dr blog dapur digital, mmg sdap..., tqvm yg empunya resepi, mintak halal yer...
Bahan-bahan:
Bahan A:
410g tepung high protein
100g tepung superfine
80g susu pekat manis dibancuh dgn air- rti nie xbrp manis, boleh tambahkan kuantiti...
3/4 sk garam
7g atau 2 1/2 sk yis segera
1 biji telur - pukul sekejap
130ml air
60g butter - pd suhu bilik
Bahan B:
sedikit kismis dan coklat emulco - dimasukkan selepas perapan pertama
Water-Roux Paste :
25g tepung high protein
125ml air
Masukkan tepung dan air, kacau diatas api perlahan sehingga pekat menjadi pes. Setelah masak tutup dgn cling film sehingga suam2 kuku dan sedia utk digunakan.
Egg Wash
1 biji telur + 1 sudu kecil susu atau air paip
Cara membuat:
Masukkan ke dlm mixer kesemua tepung, yis dan water roux. Gaul sekata kemudian masukkan telur, bancuhan susu dan garam.Uli sehingga membentuk doh.
Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga terhasilnya doh yg kenyal dan licin. Bahagi doh kpd 2 bahagian, satu warna asal dan satu lg masukkan sedikit coklat emulco dan kismis.
Perap selama 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk biar angin nya keluar lepas tu canai doh biasa letakkan doh coklat atasnya canai lagi kemudian gulung. Potong gulungan tadi kpd beberapa bahagian, bentukkan menjadi bun atau loaf atau apa saja mengikut citarasa masing2.
Susun dlm loyang yg telah digriskan. Biarkan bun naik 2 kali ganda, kemudian sapukan 'egg wash' atas permukaannya. Bakar pd suhu 180'C selama 15-20 min sehingga keperangan. Angkat dan sapukan mentega cair atas permukaannya kemudian sejukkan atas redai besi. Utk mendptkan permukaan yg lembut, bun tadi hendaklah diselimutkan dgn kain bersih. Bila sejuk simpan bun dlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment